Straatnamen De Waalhoven bekend

17 juni '24

Ga jij straks wonen in De Waalhoven? Dan is jouw nieuwe straatnaam bekend. Zo gaat je nieuwe woning steeds meer leven. Al eens gehoord van Andrea Palladio? Of Toby Scholte? Straks is jouw straat misschien naar hen vernoemd. Lees hieronder meer.

image alt

Noordhof

In Noordhof woon je straks op het Andrea Palladiohof. Deze Italiaanse architect is geboren als Andrea di Pietro della Gondola op 30 november 1508 in Padua Italië. Zijn pseudoniem ‘Palladio’ kreeg hij van zijn eerste opdrachtgever en verwijst naar de Griekse Godin van de wijsheid. Met zijn ontwerpen was hij een van de meest invloedrijke architecten uit de renaissance. Hij staat zelfs bekend als de meest gekopieerde architect uit de Westerse beschaving!

image alt

Zuidhof

Bewoners in Zuidhof gaan wonen aan het Jo Heinsiushof. Johanna, ook wel Jo, Heinsius is geboren in 1904 in Oosterbeek. Tijdens de Tweede Wereldoorlog had zij een apotheek in het stadscentrum van Nijmegen. Met behulp van een klein netwerk hield zij twee Joodse zusjes verborgen tot de bevrijding van Nijmegen. De meisjes zaten ondergedoken in de apotheek van 1942 tot 1944. Met nota bene het kantoor van de Grüne Polizei aan de overkant.

image alt

Spiegelhof

Ook Spiegelhof zal de naam dragen van een Nederlandse verzetsstrijder. Hier woon je aan het Toby Scholtehof. Tobina Scholte werkte als onderwijzeres. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd zij actief als koerier in het Nijmeegse verzet onder de bijnaam Milou. Zij werd opgepakt en kwam op 15 oktober 1944 aan in het concentratiekamp Dachau. Hier bleef zij tot de bevrijding van het kamp op 29 april 1945.

image alt

Benedenerf

Tot slot draagt ook Benedenerf een naam uit het Nederlandse verzet. Hier zul je wonen aan de Claar Herckenrathstraat. Clara Herckenrath werd geboren in 1917. Haar woning aan de Sint-Annastraat 100 was het toneel van verschillende verzetsactiviteiten. Zo gaf ze onderdak aan koeriers en hielp ze onderduikers zich te verbergen.

Meer weten?

Ben je enthousiast geworden en wil je meer weten over de woningen in De Waalhoven? Schrijf je in voor de nieuwsbrief onderaan deze pagina als je niets wilt missen.

Meer nieuws? Je leest het hier
Hoe ziet de planning eruit? Bekijk het hier